Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πιέρια και βότανα


Πιέρια και βότανα



Τα Πιέρια όρη είναι ένα επίμηκες βουνό της Μακεδονίας αρκετά εκτεταμένο, που σχηματίζει μια μακρόστενη κορυφογραμμή με κατεύθυνση από Βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά. 
Τα Πιέρια όρη αποτελούν τη συνέχεια, προς τα βορειοδυτικά, του Ολύμπου και έχουν όρια στα ανατολικά την πεδιάδα της Κατερίνης, στα βόρεια και δυτικά φθάνουν ως τον ποταμό Αλιάκμονα και στα νότια συνδέονται μέσω τού Τίταρου μέ τον Ολυμπο στά στενά τής Πέτρας και τα χωρίζει το ρέμα Μαυρονέρι, (Τα δυο βουνά δε χωρίζονται από κάποιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικό σημείο με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν το χαμηλότερο Τίταρο σαν ένα τμήμα των Πιερίων που είναι λίγο ψηλότερα και πιο εκτεταμένα.)

Στα βορειοανατολικά των Πιερίων υπάρχει Πλατύδρομο που χωρίζεται από τη χαράδρα του Μοσχοποτάμου και ένα διάσελο περίπου 800μ, από όπου περνά ο δρόμος από Ελατοχώρι προς Ριζώματα.

Τα Πιέρια αποτελούν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στους νομούς Πιερίας, Κοζάνης και Πιερίας, Ημαθίας.

Η ψηλότερη κορυφή των Πιερίων είναι το Φλάμπουρο (=μυτερή πολεμική σημαία) με υψόμετρο 2194 μ.

Ακολουθούν η Τούρλα (=στρογγυλό ύψωμα) με υψόμετρο 2104 μ, η Αβδέλλα με υψόμετρο 2050 μ, ο Αρβανίτης με υψόμετρο 2023 μ, το Λαπούσι με υψόμετρο 2009 μ, η Πλάκα με υψόμετρο1938 μ, το Κτένι με υψόμετρο 1791 μ, οι Πέντε Πύργοι με υψόμετρο 1710 μ., η Κρύα Βρύση με υψόμετρο1611 μ., η γραμμένη Οξιά με υψόμετρο1584 μ.

Τα Πιέρια όρη είναι ίσως από τα πιο προσιτά της πατρίδας μας. Η πρόσβαση  γίνεται από όλες τις πλευρές τους και μπορείς πάνω στις πλαγιές και στις κορυφές του να αναπτύξεις πάσης φύσεως δραστηριότητες. Για αυτό το λόγο έχει αυξηθεί ο αριθμός επισκεψης των ορειβατών, αλλά και απλών επισκεπτών.




ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Σημαντική θέση στη μυθολογία κατέχουν τα Πιέρια, γιατί εδώ κατοίκησαν οι Πιέριοι, Θρακικής καταγωγής, που εκδιώχθηκαν τον 8ο περίπου αιώνα π.χ από τους κατοίκους της βόρειας Ημαθίας.

Πρώτοι οι Πιέριοι καθιέρωσαν τη λατρεία των θεών και θεωρούταν λαός που πρώτος μετέδωσε και προήγαγε τον ελληνικό πολιτισμό.


Στα Πιέρια έζησαν οι εννέα θνητές κόρες περνώντας το όνομα Πιερίδες Μούσες του Βασιλιά Πιέρου και της Ευδίπης, που οι θεοί αδίκησαν σε αγώνισμα τραγουδιού στον Ελικώνα. Από οίκτο αργότερα οι θεοί τις μεταμόρφωσαν σε πουλιά μη αντέχοντας την θλίψη τους.

Στα Πιέρια σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο Ορφέας μεγάλος ποιητής και μουσικός της μυθολογίας.






ΒΛΑΣΤΗΣΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ

Τα Πιέρια είναι από τα πιο δασωμένα βουνά φυλλοβόλων και κωνοφόρων τής πατρίδας μας. Μόνο η κορυφή Φλάμπουρο καί ορισμένα άλλα σημεία τής ανώτερης ζώνης είναι γυμνά από δέντρα καί χρησιμοποιούνται σαν Βοσκολίβαδα.

Τα κυριότερα είδη που σχηματίζουν τα δάση είναι, Μαύρη Πεύκη, Δασική Πεύκη ή λιάχα (τα Πιέρια είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης τής Δασικής Πεύκης στη Βαλκανική Χερσόνησο) το μακεδονικό έλατο η Οξιά η Δρυς, ο φράξος, το Πουρνάρι, η Λεύκη. Υπάρχουν ακόμα Καστανιές, Γαύροι, Οστρυές, Σφεντάμια, Βελανιδιές, Φλαμουριές.
Συνολικά έχουν καταμετρηθεί από τους επιστήμονες πάνω από 1700 είδη φυτών τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας.